torsdag den 29. november 2007
Marc eller Marc?
Alt tankegods fra min humanistiske fortid er som pist væk, nu drejer det sig om den rette høstningsteknologi! Hvem valget skal falde på, er ikke op til mig, og det tror jeg er godt for alle parter. Og hvem kan også vælge, når valget står mellem produkter med så catchy navne som Summa, Primo, Arena?
tirsdag den 27. november 2007
Søg i din LibraryThing
På Gitte Drachmanns blog kan man dog finde eksempler på at det er muligt at finde danske bøger (og omslag) i LibraryThing.
Et andet "problem" er at skaberne af LibraryThing så entydigt fokuserer på een materialetype: hvorfor ikke give medlemmerne mulighed for at indtaste musik og dvdtitler?
Nedenfor ses en søgewidget, som giver brugerne mulighed for direkte at stikke snablen ned i bogsamlingen. Skal det give mening, må der nødvendigvis ligge mere end blot et par bøger i jeres LibraryThing! For at give brugeren blot en anelse om, hvad samlingen byder på, har jeg lagt nogle de mest anvendelige søgeord ind i søgefeltet.
Og husk: jeres bogsamling behøver ikke nødvendigvis indeholde bøger I ejer eller har læst. Man kan lige så godt lave en anti-liste.
søndag den 25. november 2007
Vis mig din bogsamling
Nedenfor ses en widget, som viser 4 tilfældige forsider hentet i min LibraryThing bogsamling.
Samlingen har jeg bygget op i løbet af 2007. Den består i øjeblikket af 115 bøger (kommer man over 200 er det ikke gratis mere!) Bøgerne falder (næsten) alle indenfor 3 grupper: skak, biografier over filmstjerner og så faglitteratur fra mit parallelle liv som historiker. Samlingen har fået engelske emneord (også kaldet tags), fordi de så godt som alle er på engelsk. Den skarpe iagttager vil hurtigt konstatere, at jeg desværre ikke læser skønlitteratur.
Nogen vil måske finde udvalget besynderligt (for ikke at bruge et stærkere udtryk!). Kigger man i kolonnen yderst til højre kan man ikke desto mindre se, at 20 af mine bøger har jeg fælles med mere end 100 andre brugere af LibraryThing. Og det er jo selve meningen med det hele: at dele bøger og emneord med hinanden.
Finder man en bogsamling, som er særlig interessant (enten fordi den ligner éns egen rigtig meget eller slet ikke), så har man også her mulighed for at abonnere på den gennem Google Reader. Det oprindelige 23 ting projekt har f.eks. en gruppe, som jeg holder øje med. Mon vi kommer så vidt en dag, at læselystne tkb´ere opretter en LibraryThing-konto for på den måde at dele deres læseoplevelser med hinanden og måske også med de mest inkarnerede af vores lånere?
lørdag den 24. november 2007
Karriere kvalt i fødslen!
Ord er fattige i en sådan stund. Jeg tror blot, jeg lader teksten stå...
torsdag den 22. november 2007
Headhunted?
Det kom derfor ikke bag på mig, at det første jobtilbud idag lå klar i min mailbox - hvorfor det har været 3 uger undervejs forstår jeg så bare ikke.
Da bloggen jo er en social ting, haster jeg naturligvis med at dele tilbuddet med mine medbloggere. Det eneste jeg holder tilbage er firmanavn (og løn..):
Goddag!
Dette er en respons på dit resume på JobBanks hjemmeside. Vores firma vil gerne tilbyde dig følgende position: Assistant Manager. Dette er en deltids hjemmearbejdsstilling. Du behøver ingen penge eller specielle færdigheder for at starte. Jobbet kræver kun nogle få timer om ugen og er tilgængeligt over hele landet. Du kan let kombinere det med dit hovederhverv.
Mange tak og hav en god dag
Jeg afventer i spænding de kommende tilbud. Måske jeg heller ikke behøver at betale for dem...
Messenger som workshop
Da Birthe også var med på holdet fik vi samtidig mulighed for at diskutere den faglige anvendelse af Messenger, særligt i forbindelse med Biblioteksvagten.
Alle forekom bagefter at være noget mindre mystificerede ved de 23 ting end da de kom, så vi kan vist roligt konkludere, at mødet var vellykket.
Vi vil helt sikkert holde flere workshops længere hen i programmet.
onsdag den 21. november 2007
Workshop
fredag den 16. november 2007
Hvormange ser din blog?
Det er en kendt sag, at ikke alle besøgene på bloggen efterlader en kommentar. Hvordan finder vi så udaf hvor populære vi er (altid et interessant spørgsmål!). Her kan Google Analytics komme til hjælp.
Gå først ind på din Google-konto og søg efter Analytics.
Når du har fået Analytics ind blandt dine tjenester så klik på Tilføj webstedsprofil
Angiv så navnet på det websted, du ønsker at måle trafikken på (i dette eksempel http://magisteren.blogspot.com/)
Når du klikker videre bliver du præsenteret for et stykke kode.
Denne tekst (fra første "<" til sidste ">" kopieres
Log så ind på din blog
Klik på Skabelon
Klik på tilføj et sideelement
Find elementet HTML/JavaScript og klik på føj til blog
Da sideelementet ikke skal ses på bloggen, skal det ikke forsynes med en titel
Kopier i stedet kodestykket til indholdsfeltet
Gem ændringer
Og gem tilslut tilføjelse til bloggen
Google Analytics vil derefter straks begynde at måle antal besøg på siden, hvorfra de besøgende kommer osv. osv. Alt kan aflæses fra kurver og grafer i Google Analytics.
Blot kræves en smule tålmodighed: Besøg den ene dag, kan først aflæses den næste
Talmagi
I virkeligheden handlede det naturligvis om brugerene af vores hjemmeside. Hvem er de, hvor kommer de fra, hvor går de hen og så selvfølgelig det store spørgsmål: hvordan får vi dem til at blive bare et par klik længere end det tager at checke lånerstatussen?
Vi fandt måske ikke det endelige svar i tirsdags, men vi var ihvertfald allesammen besjælet af det samme ønske om at holde lidt længere på vores kære kunder!
tirsdag den 13. november 2007
Valget på bloggen
Opgave 5 i denne uge er registrering af vores blog på Overskrift.dk. Hvorfor nu det? Overskrift.dk er, efter eget udsagn, Danmarks største weblog-portal. En målestok for den slags udsagn er en lille test, og hvad er mere nærliggende at skrive "tårnby" i søgefeltet? Vupti, op kommer 236 feeds, sorteret efter aktualitet. Ikke overraskende figurerer valget højt på listen.
Søgeresultaterne kan man så vælge at læse, kommenterer eller måske endda abonnere på via sin Google Reader.
Et lille tip: de nyhedslister man vælger at abonnere på i Readeren, kan man placere som en gadget på sin igoogle side (klik på tilføj indhold og skriv Google Reader i "søg efter gadgets"). Så skal man bare gå ind på igoogle siden for at se sine (opdaterede) nyhedslister.
søndag den 11. november 2007
Hvad man også kan bruge GoogleReader til
- Nederst på alle blogs finder man linket Abonner på: Indlæg (Atom).
- Højreklik på linket
- Klik på egenskaber
- Kopier adressen [linket skal hedde http:///???.blogspot.com/feeds/posts/default]
- Åbn GoogleReader
- Klik på Add subscription
- Kopier linket ind i søgefeltet
Derefter vil GoogleReader automatisk fortælle dig, når din medblogger har lavet et indlæg. Proceduren er ikke den nemmeste og jeg vil ikke anbefale nogen at oprette nyhedslister for alle tkbs bloggere. Men indtil vi alle er udstyret med Internet Explorer 7.0 er det desværre det eneste alternativ til selv at skulle klikke rundt på deltagerlisten.
lørdag den 10. november 2007
Igoogle - din nye designerforside
Når man samtidig kan have ligeså mange sider, som der er plads til på skærmen - man klikker bare på Tilføj en fane, hvis man trænger til mere plads - så er selv en forhærdet it-mand tæt ved at blive svimmel!
Selv har jeg valgt at dele fanebladene op i 3 temaer:
1. side hedder bib. 2.0. I denne gruppe kan man f.eks. placere Google Reader (metoden er enkel: tilføj indhold, søg efter gadget, skriv google reader).
2.side hedder historie. Den indeholder bl.a. "this day in history" - en daglig opdatering af verdenshistorien.
Den 3.side hedder værktøj - simpelthen, fordi kategorien hvorfra jeg henter gadgets hedder værktøj. Der finder man bl.a. spøjse ting som en tingest, der oversætter de ord, du skriver fra engelsk til kinesisk, hollandsk, portugisisk og 9 andre sprog (og tilbage igen!).
Alle disse muligheder står til rådighed, blot man klikker på tilføj indhold.
Ligesom man kan lave sine egne rss-feeds, så kan man (med lidt teknisk snilde og adgang til en webserver) også lave sine egne googlegadgets:
Pia Jepsen har således lavet et meget fikst søgefelt til biblioteksbasen. Vil man have det lagt ind som en gadget på sin igoogle-side, klikker man først på tilføj indhold, derefter linket til Tilføj RSS-feed og kopiere www.bibliotek.taarnby.dk/search_gg.xml ind i feltet.
Jeg selv har lavet en gadget, der linker til vores deltagerliste. Proceduren er den samme. Nu hedder linket blot http://www.bibliotek.taarnby.dk/bloggere.xml
Min beskedenhed hindrer mig næsten i at omtale, at jeg også har lavet en gadget til min egen blog (http://www.bibliotek.taarnby.dk/gadget.xml - hardcore fans only!)
Lad nyheder komme til mig, dem må du ikke hindre
Når man begynder at bruge Googlereader, bliver det hurtigt klart, at problem ikke er at hente indhold ind på sin side, men mere at sortere i den enorme mængde information, som pludselig står til rådighed. Prøv f.eks. at søge på "bibliotek" i søgefeltet under "Add subscription" og se hvad der vælter ind af muligheder.
2 eksempler på nyhedslister (også kaldet rss-feeds) fra vores egen verden er http://www.bibliotek.taarnby.dk/Arrangementer.xml, som er en liste over efterårets arrangementer og http://www.bibliotek.taarnby.dk/Netop_nu.xml, som beretter om nyheder fra biblioteket. Kopierer man den nøjagtige internet-adresse i søgefeltet, bliver man automatisk opdateret i Google Reader, hver gang der kommer nyt til.
Nyhedsstrømmen er som sagt voldsom - navnlig de store aviser er "slemme" til at spytte opdateringer ud hver 5. minut. Så gå forsigtigt til værks, og husk at man altid kan afmelde nyhedslisterne igen blot ved at klikke på Manage subscriptions.
fredag den 9. november 2007
Status
50 er nu på bloggen - efter mine højst foreløbige beregninger vil det sige 88% af alle ansatte på TKB. Det må vist siges at være tilfredsstillende. Det har været en lidt hektisk uge, især var mandag lidt af en surrealistisk oplevelse.
Det er sjovt, hvor forskelligt bloggen bliver modtaget. Der er dem, der blot har været inde for en kort bemærkning ("ok, nu er jeg på - og kan jeg så få ro til mit arbejde!"). Og så er der dem, der filosoferer om meningen med livet ... og karens; vi finder vejledninger i opsætning af brændeovne og annonceringer af rygestopsjubileer. Nogle er stærkt optaget af John Mogensen, andre vil lufte deres egne kompetencer og så er der dem, der bare går i lyserødt!
TKB er pludseligt befolket af sms´ende teenagere ("hvorfor svarer hun ikke på min kommentar", "skal jeg kommenterer hendes indlæg på min eller hendes blog?").
På Mandag venter nye opgaver. Vi skal lære at opbygge vores egen personlige Google-startside og vi skal stifte bekendtskab med det mytiske begreb RSS (Rigtig simpel side)
Og husk: bliv ved med at kigge hinanden over skuldrene.
torsdag den 8. november 2007
Engagement

onsdag den 7. november 2007
Uge 1, Dag 3
Selv er jeg overgået til et (endnu) mere magtfuldt gråblåt design (læs:Danske Bank). Det er ikke udfra en ublu følelse af selvværd - den slags følelser har altid ligget mig fjernt - men snarere udfra (endnu) en nøgtern konstatering af, at vi nu går ind i den konsoliderende fase.
Vil I vide, hvordan man styler sin skabelon, så læg vejen forbi Kims hjørne.
Nu må jeg ile, en præsentation af Læse-værkstedet venter. Nogen kalder det virkeligheden, men vi, os på bloggen, vi ved bedre!
tirsdag den 6. november 2007
Og de skulle blive 28..
Og så et lille tip: Ønsker I at få en bekvem oversigt over deltagerne fra Tårnby, var det måske en ide at lægge listen ud som link i højre spalte på forsiden af jeres blog? Vejledningen til hvordan det lader sig gøre finder i et forudgående blokindlæg.
Og et lille tip til: Det er sjovt at læse andres kommentarer til ens blog, men det er måske lidt besværligt hele tiden at logge sig på for at se, om der har været besøg. Men det er der også råd for: Gå ind under Indstillinger - Kommentarer og rul ned i bunden af dokumentet. Der finder man et punkt Kommentarermeddelelsesadresse. Her taster man så sin mailadresse ind (typisk sin arbejdsmail) og vupti, så får man tilsendt en e-mail, hver gang nogen efterlader en kommentar i din blog.
mandag den 5. november 2007
Det sociale net.
Men det sociale element viser sig faktisk allerede ved oprettelsen af bloggen: Man kan dårligt nok nå at lave sin profil og skrive navnet på sine favoritfilm, før der viser sig et link til alle de andre bloggere, der også elsker Casablanca! Måske man en dag skulle gå ind og se, hvad de ellers har at byde på?
fredag den 2. november 2007
Tip til uge 1. Din blog

Bloggen er først og fremmest et kommunikationsmiddel, men hvorfor ikke gøre dagbogen mere personlig?
Går du ind under Skabelon og derefter Tilføj et sideelement, så har du mulighed for at lægge et billede, links, nyhedslister eller anden tekst ind på din blog.
Klik på Føj til blog og elementet popper op i højre side af bloggen.
En lille tilføjelse: dette lille tip gælder kun billeder, man vil placere på forsiden af bloggen.
Billeder som skal vises i profilen kræver adgang til serveren, og det stiller vi desværre ikke til rådighed.